Weetjes over tennis

Tennissen is hartstikke leuk, en best makkelijk om te leren! Bij voetballen spelen kinderen bij de F-jes en E-tjes op een kleiner veld. Bij tennis doen ze dat ook, alleen zeggen ze niet F of E. Bij tennis zeggen ze Rood (5-7 jaar), Oranje (8-11 jaar), Groen (11-12 jaar) en Geel. Op het moment dat je Geel speelt, tennis je met dezelfde eigenschappen als een volwassenen. Senioren beginnen altijd met Geel.

Hieronder volgt een korte uitleg per kleur. Bekijk ook de uitgebreide uitleg van de (spel)regels voor alle kleuren.

Junioren rood

Rood is voor kinderen van 5 t/m 9 jaar. Je leert hoe je moet bewegen en hoe je de bal moet staan. Ook zijn er al wedstrijdjes op een aantal zondagochtenden (World Tour competitie Rood).

• Je speelt op een klein stukje van de tennisbaan (1/4 baan)
  • Je speelt met een zachte, iets grotere ‘rode’ bal
  • Je speelt met een echt kinderracket

junioren oranje

Oranje is voor kinderen van 7 t/m 11 jaar. Doordat je het nu steeds beter kunt kan je harder slaan en kan je vaker heen en weer spelen. Ook speel je wedstrijden op een aantal zondagochtenden (World Tour competitie Oranje).

• Je speelt op een grotere baan dan bij Rood, maar nog niet op de hele tennisbaan (3/4 baan)
  • Je speelt met een lichte en zachte ‘oranje’ bal die iets zwaarder is dan bij Rood
  • Het kan zijn dat je heel sterk bent of heel lang; dan speel je met een iets groter racket

junioren Groen

Groen is voor kinderen van 8 t/m 12 jaar en ouder. Je gaat nu misschien ook al op zondag competitie spelen op een heel veld.

• Je speelt op de hele tennisbaan
  • Je speelt met een iets zachtere ‘groene’ bal dan grote mensen, maar wel harder dan bij Oranje en Rood
  • Omdat je nu sterker bent dan bij Rood en Oranje is ook je racket groter

junioren Geel

Geel is voor kinderen van 12 t/m 17 jaar (en voor senioren). Je tennist nu met dezelfde eigenschappen als een volwassen tennisser. Je kunt ook competitie spelen op vrijdagavond, zaterdag of zondag.

• Je speelt met een standaard ‘gele’ wedstrijdbal
  • Je resultaten tellen niet mee voor je speelsterkte

senioren GEEL

Senioren spelen op een hele tennisbaan met gewone ‘Gele’ ballen. Er kan op verschillende dagen en verschillende momenten competitie gespeeld worden. De voorjaarscompetitie is op 7 speeldagen in april en mei (soms ook nog begin juni). Ook is er een najaarscompetitie in september/oktober. Uiteraard kun je ook meedoen aan toernooien. De competitie en ‘echte’ toernooien tellen mee voor je speelsterkte. Iedere speler begint met speelsterkte 9 op zijn KNLTB-pas. Als je wint, ga je in speelsterkte omhoog. Als je verliest ga je weer naar beneden. Als je veel toernooien en competities speelt, kun je stijgen t/m speelsterkte 3. Je speelt altijd tegen tennissers van je eigen niveau (speelsterkte).

• Je speelt met een standaard ‘gele’ wedstrijdbal
  • Je resultaten tellen mee voor je speelsterkte als je meedoet aan de KNLTB-competities en KNLTB-toernooien. Gezelligheidstoernooien of onderlinge competities tellen niet mee voor je speelsterkte.