Spelregels tennis

Tennis kent verschillende spelregels. De jongste kinderen beginnen te spelen op Rood, daarna op Oranje, Groen en uiteindelijk Geel. De senioren spelen altijd op Geel. Hieronder staat kort uitgelegd hoe de spelregels werken voor alle kleuren (Rood, oranje, Groen, Geel Junioren, Geel senioren ‘reguliere competitie’ en Geel senioren ‘instapcompetitie’ en ‘zomeravondcompetitie’).

Rood

veldrood

Rood speelt korte partijtjes om wie het eerst 7 punten heeft gehaald, dus 7-6 is einde partij, geen games tellen. Serveren gaat om de beurt, mag bovenhands en onderhands (als de bal maar niet eerst stuit), met een 2e servicebeurt als de 1e poging fout gaat. Bij de service geldt de enkelspelzijlijn als nieuwe servicelijn, in de rally geldt de dubbelspelzijlijn als achterlijn. Bekijk hier de uitgebreide uitleg van de (spel)regels voor Rood.

Oranje

veldoranje

Oranje speelt partijen om 4 gewonnen games met Beslissend Punt Systeem bij 40-40. Serveren mag bovenhands en onderhands (als de bal maar niet eerst stuit), met een 2e servicebeurt als de 1e poging fout gaat. Is er een 3-3 stand in games, dan wordt het duel beslist met een zevende. Bekijk hier de uitgebreide uitleg van de (spel)regels voor Oranje.

Groen

veldgroen

Bij Groen worden 2 sets gespeeld om 4 gewonnen games (start op 0-0) met een verschil van 2 games (bijv. 4-2, 5-3). Bij een gelijke stand van 4-4 in de set volgt een tiebreak t/m 7 punten (met een verschil van 2 punten). Indien een beslissende 3e set moet worden gespeeld, wordt deze vervangen door een beslissende wedstrijdtiebreak t/m 7 punten (met een verschil van 2 punten). Het Beslissend Punt Systeem (bij 40-40 winnend punt) wordt toegepast. Bekijk hier de uitgebreide uitleg van de (spel)regels voor Oranje.

Geel Junioren en senioren

geel

Geel Junioren telt volgens de officiële tennistelling (0, 15, 30 etc.). Bij 40-40 speel je eerst nog om voordeel, voordat je de game wint (dus NIET gelijk beslissend punt). Je wint een set als je 6 games hebt gewonnen met minimaal 2 games verschil; wordt het 6-6 in de set, dan speel je een normale tiebreak (winst bij minimaal 7 punten met 2 punten verschil).

Bij een setstand van 1-1 beide partijen één gewonnen set wordt bij de dubbels een beslissende wedstrijdtiebreak gespeeld (tot en met 10, met 2 punten verschil) en geen volledige derde set. Bij de enkelpartijen wordt wel een volledige 3e set gespeeld.

Geel Senioren ‘Compact spelen’ (voor bv Instapcompetitie of Zomeravondcompetitie)

geel

Bij de instapcompetitie gelden andere regels. Dit is voor beginnende competitiespelers van niveau 8 en 9 die per speeldag twee dubbelpartijen spelend, waarbij de samenstelling van de duo’s niet uitmaakt. Zo is het toegestaan dat twee vrouwen tegenover een gemengd duo komen te staan. Om de duur van de duels te beperken, wordt de telling ‘compact spelen’ gespeeld. Bij een stand van 40-40 direct een beslissend punt gespeeld. En wordt in plaats van een derde set een wedstrijd tiebreak t/m 10 punten gespeeld (met 2 punten verschil). Compact spelen geldt ook voor de Zomeravondcompetitie.