Wat te doen bij calamiteit hartaanval op de tennisbaan?

Er is een werkwijze gemaakt voor wat je moet doen bij calamiteit hartaanval op de tennisbaan.

• Bel direct 112. Zij waarschuwen 40 vrijwilligers in Tuk, opgeleid door Plaatselijk Belang, die kunnen reanimeren en de AED bedienen. Twee vrijwilligers komen binnen 6 minuten naar de baan. 1 gaat reanimeren en 1 gaat de AED bij de tennishal halen (de vrijwilligers van PB kennen de code van de AED die eigendom van Plaatselijk Belang is). Tevens wordt een ambulance gebeld door 112.
  • Ondertussen kan een andere omstander naar de hal van het LTC clubgebouw gaan (Breakpoint) en de sleutel van het tussenhek uit het kastje gaan halen (hangt aan de muur in de hal).
  • Open het tussenhek, zodat de vrijwilliger van het Plaatselijk Belang met de AED een kortere weg kan nemen naar de tennisbanen.
  • Let wel: reanimeren is belangrijker dan defibrilleren met de AED. Daarnaast is de prognose vrij negatief. 30% redt het na reanimatie.
  • Het zou fijn zijn dat er LTC-leden de cursus reanimeren en bedienen AED zouden gaan doen. Belangstellenden kunnen zich opgeven bij secretaris Peter Bandringa. secretaris@ltcsteenwijk.nl
  • Het is in Tuk goed geregeld: veel opgeleide vrijwilligers en 2 AED’s, zodat er binnen 6 minuten actie ondernomen kan worden.
  • De instructie is na te lezen in de hal van het clubgebouw. Tevens is er een affiche met aandachtspunten voor het herkennen van een hartaanval en een reanimatieaffiche in de hal van Breakpoint.
  • Het is belangrijk dat 1 van de omstanders (medetennissers) direct begint met reanimeren van het slachtoffer. Dit is cruciaal. De vrijwilliger van Plaatselijk belang neemt dit direct na aankomst over.